Направете си забавен фенер
Ето как в няколко лесни стъпки
1. Нарисувайте на кората на тиквата желаното лице. Ако не може да го направите на ръка, използвайте хартиен модел и го наложете върху тиквата
2. След това отрежете капачето на тиквата. Внимателно го вдигнете и го сложете на една страна
3. После издълбайте тиквата с голяма лъжица, махнете семето и
после вътрешността. Дебелината на стената на фенера по краищата трябва да бъде около 1,5 – 2 см
после вътрешността. Дебелината на стената на фенера по краищата трябва да бъде около 1,5 – 2 см
4. С дълъг остър нож изрежете очите, носа и устата по контурите
5. За да се упражните, може да започнете с малките и прави разрези.
По-големите участъци също могат да бъдат изрязани като единични парчета едно след друго
По-големите участъци също могат да бъдат изрязани като единични парчета едно след друго
6. Ако по краищата все още се виждат линиите от рисунката, лесно може да ги махнете с малко олио
7. Поставете обикновена или чаена свещ вътре в тиквата и сложете капачето – така вашата украса за Хелоуин е готова
8. За да издържи фенерът ви дълго, може да го напръскате с лимонов сок или дори с лак за коса
Използвайте цялата тиква
Изчистете семките
Опечете ги
Нарежете на слайсове
Опечете и карамелизирайте
Тиквено лате макиато
Необходими продукти:
1 тиква (около 1 кг)
2 глави лук
1 малък корен джинджифил
1 чушка чили
20 гр краве масло
40 мл бял винен оцет
250 мл бяло вино
1 л зеленчуков бульон
Сол, пипер
Сок на половин лимон
1 щипка прясно смляно индийско орехче
350 мл прясна сметана
200 мл мляко
2 глави лук
1 малък корен джинджифил
1 чушка чили
20 гр краве масло
40 мл бял винен оцет
250 мл бяло вино
1 л зеленчуков бульон
Сол, пипер
Сок на половин лимон
1 щипка прясно смляно индийско орехче
350 мл прясна сметана
200 мл мляко
Начин на при готвяне:
Нарежете лука и тиквата на едри кубчета. Разтопете маслото в тигана и задушете в него зеленчуците с джинджифила и чушката. После ги залейте с бялото вино и добавете зеленчуковия бульон. Оставете всичко да ври на слаб огън за около 30 минути (докато зеленчуците омекнат). След това добавете сметаната и оставете всичко за кратко да заври. Фино пюрирайте всичко с блендер и го прецедете през цедка. Добавете сол, пипер, подправки, оцет и лимон на вкус. Малко преди да сервирате леко затоплете млякото, разбийте го на пяна и го добавете към тиквеното пюре. Украсете с въображение и сервирайте като тиквено лате макиато.